Krem z cukinii

Zupa krem o pięknym, jasnozielonym kolorze. Delikatna, lekko słodka. Świetna na lunch, obiad lub późną kolację. Może być podana z spaghetti z cukinii, makaronem, grzankami, ptysiami lub tostem. Posypana uprażonymi pestkami dyni lub orzechami lub płatkami migdałów również znajdzie swoich zwolenników.

Wydrukuj

Krem z cukinii

napisała:

4,7 rating based on 3 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Zielona, zdrowa zupa.
Składniki
  • około 800g cukinii (2 cukinie)
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól/pieprz
  • 1 duża cebula
  • oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinię umyj i pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w mniejsze części i wraz z cukinią podsmaż. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Gdy zupa się zagotuje i warzywa będą miękkie, przestudź ją, zmiksuj na gładki krem i dopraw. Podawaj z makaronem, grzankami, ptysiami lub tostem.

Leave a Reply