Makaron ryżowy z krewetkami i mango

Kolorowa, przyciągająca wyglądem lunchowa propozycja. Idealnie przygotowany makaron z soczystymi krewetkami. Podany ze słodkim mango, ostrą papryczką chilli i pyszną mieszanką tajskich sosów. Posypany sezamem oraz listkami zielonej kolendry z pewnością znajdzie grono swoich fanów.

Wydrukuj

Makaron ryżowy z krewetkami i mango

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Pyszny, ryżowy makaron podany z krewetkami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 16 świeżych krewetek tygrysich
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 200g makaronu ryżowego 5mm
  • 2 łyżki sezamu
  • listki kolendry
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka oliwy do makaronu
  • sól
Sposób przygotowania
Makaron włóż do osolonego wrzątku z łyżką oliwy i pozostaw go pod przykryciem około 6 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. Makaron powinien być al dente. Krewetki oczyść, opłucz i osusz. Mango obierz i pokrój w kostkę. Papryczkę chilli i obrany czosnek pokrój w plasterki. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny, octem ryżowym, sosem sojowym oraz sosem ostrygowym. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i papryczkę. Chwilę podsmaż a następnie dodaj krewetki. Gdy zaczną robić się różowe dodaj makaron, jajka oraz sos. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie i zdejmij z ognia w momencie gdy jajko się zetnie. Dodaj mango i przemieszaj delikatnie.  Rozłóż na talerze, podawaj posypane sezamem oraz udekorowane listkami kolendry.

Leave a Reply