Ciasto bananowe z konfiturą

Banany są pysznymi owocami, które bogate są w składniki mineralne i witaminy. Poza ich pozytywnym oddziaływaniem na nasz organizm mają wiele walorów kulinarnych. Są świetnym dodatkiem do mięs. Można przygotować z nich pyszne śniadaniowe pancakes i naleśniki. Banany są idealne w chlebkach, puddingach, musach, babeczkach, ciasteczkach i ciastach.

Wydrukuj

Ciasto bananowe z konfiturą

napisała:

4,7 rating based on 3 ratings
  • V
Pyszne bananowe ciasto
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 dojrzałe banany
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400g konfitury (u mnie 200g truskawkowej i 200g z borówki)
  • 1 jajko
Sposób przygotowania
Masło rozpuść, dodaj do niego cukier, sól, wymieszaj i przestudź. Mąki, kurkumę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Banany obierz, przełóż do innej miski i rozetrzyj widelcem. Dodaj do nich jajko, przestudzone masło z cukrem i solą i zamieszaj. Bananową masę przelej do mąki i dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto powinno być dość gęste. Podziel je na 3 część. Pierwszą cześć przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz rozłóż warstwę konfitury na nią kolejną warstwę ciasta, drugą warstwę konfitury i ostatnią warstwę ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.



error: Zawartość jest chroniona!!