Jajka poche czyli jajka poszetowe, jajka w koszulce – to jajka gotowane w wodzie bez skorupki. Danie to wywodzi się z kuchni francuskiej. Przygotowanie jajka poche nie należy do najprostszych, wymaga ostrożności i delikatności – jednak gdy już nabierze się wprawy w przyrządzaniu, staje się miłą umiejętnością.
Wydrukuj
Jajka poche
- V
- GF
- DF
Efektownie wyglądające jajka.
Składniki
- 4 jajka
- 2 litry wody
- sól/pieprz
- 3 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj wodę z octem. Jajka rozbij pojedynczo do miseczek. Zmniejsz ogień pod garnkiem – woda powinna się delikatnie gotować, nie może bulgotać. Za pomocą dużej łyżki zrób wir w garnku, gdy trochę osłabnie powoli wlej do niego jajko. Żółtko powinno być otoczone przez białko. Jeśli za pomocą wiru nie udało się tego osiągnąć, użyj łyżki i nią nałóż białko na żółtko. Gotuj do momentu aż białko się zetnie około 4 minuty. Wtedy delikatnie wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej, zrób to bardzo ostrożnie by nie przerwać białka. Podawaj przyprawione solą i pieprzem, polane sosem holenderskim.