Klasyczna, włoska lasagne jest wyśmienitym pomysłem na obiad, lunch lub kolację. Fanów włoskich makaronów i dań jest wielu. Wielu jest również wegetarian z myślą o których powstał ten przepis. Pyszne połączenie czosnku i szpinaku, idealny smak suszonych pomidorów, puree z dyni i plastry makaronu. Pomysł idealny.
Wydrukuj
Wegetariańska lasagne z dynią i szpinakiem
- V
Lasagne w wersji wegetariańskiej.
Składniki
- sól/pieprz
- 1/2kg dyni
- 200g szpinaku
- 2 żabki czosnku
- oliwa
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju
- 100g suszonych pomidorów (lub słoik 300g w oleju/oliwie)
- makaron lasagne
Sposób przygotowania
Dynię dopraw, skrop oliwą i upiecz, wystudź i zmiksuj na puree. Szpinak umyj, osusz i podsmaż przez chwilę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw - wystudź. Suszone pomidory zamocz chwilkę w gorącej wodzie, odcedź i potnij w paski. Jeśli używasz pomidorów w oleju, odcedź je i pokrój. Plastry lasagne włóż do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju na 1 minutę. Następnie wyjmij i rozłóż na desce, nie układaj jeden na drugim by się nie skleiły. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Na spód nałóż cienką warstwę dyniowego puree a na nie plastry lasagne. Na plastry ponownie nałóż puree, dodaj kilka liści szpinaku i plastry pomidorów, całość przykryj makaronem. Powtarzaj warstwy: makaron, puree, szpinak i pomidory. Ostatnią warstwę makaronu zalej śmietaną i posyp startym parmezanem. Formę przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw ją do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 30 minut. Po 15 minutach zdejmij przykrycie. Podawaj z sosem beszamelowym , jogurtem naturalnym lub pastą chilli.