Pizza z krewetkami i cukinią

Przygotowanie pizzy wymaga cierpliwości. Oczekiwanie aż ciasto wyrośnie jednak bardzo się opłaca ponieważ smak własnoręcznie przygotowanej pizzy jest najlepszy. Śmietanowy sos oraz mozzarella sprawia, że pizza nie jest sucha wiec nie wymaga podawania z dodatkowym sosem. Przygotowanie pizzy na gorącym kamieniu sprawi że spód będzie idealnie wypieczony i chrupiący. 

Wydrukuj

Pizza z krewetkami i cukinią

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Chrupiąca pizza z krewetkami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:100 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 250g mąki typu 00 - włoska
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml gęstej śmietany 18%
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól/pieprz
  • 250g mozzarelli (2 kulki po 125g)
  • 1 mała cukinia
  • około 14 krewetek surowych
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania
Z podanych składników powstaną 2 pizze około 30cm z dodatkami. Drożdże rozkrusz do ciepłej wody, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do głębokiej miski, dodaj do niej sól, oliwę oraz drożdżowy rozczyn. Wymieszaj składniki a następnie przełóż ciasto na stolnice lub blat podsypany mąką i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Krewetki opłucz i oczyść. Cukinię umyj, osusz i potnij w półplasterki. Pomidorki przetnij na pół. Mozzarellę porwij na mniejsze części. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ciasto na pizzę zagnieć ponownie, podziel na połowy, uformuj kulę i ponownie odstaw na 10 minut. Piekarnik razem z kamieniem do pizzy lub blachą nagrzej do 230 stopni. Ciasto na pizze wyjmij na blat/stolnicę oprószoną mąką, spłaszcz i zaczynając od środka rozciągaj w kierunku boków formując okrąg. Ostrożnie wyjmij nagrzany kamień z piekarnika i przełóż na niego pizzę. Jeśli pieczesz na blasze wyłóż na nią papier do pieczenia. Na ciasto wyłóż śmietanowy sos i rozsmaruj go dokładnie po cieście pozostawiając około 1 centymetra wolnego brzegu. Następnie wyłóż mozzarelle, cukinie, pomidorki i krewetki. Z drugą częścią ciasta postępuj identycznie. Piecz w 230 stopniach przez około 13 minut, tak by brzegi pizzy były wypieczone. Pizzę wyjmij, oprósz zmielonym, świeżym pieprze i posyp listkami kolendry.



Leave a Reply