Sos beszamelowy

Idealny do szparagów, zapiekanek oraz makaronów. Nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu, ponieważ potrzebuje stałej uwagi. Ciągłe, dokładne mieszanie jest bardzo istotne, jednak smak i mnogość zastosowań tego sosu w daniach, rekompensuje trud.

Wydrukuj

Sos beszamelowy

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Idealny do szparagów, zapiekanek oraz makaronów.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500ml ciepłego mleka
  • 200g masła
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni roztop masło, powoli dodawaj mąkę – stale mieszając by nie powstały grudki. Dolewaj stopniowo mleko, dokładnie wymieszaj. Podgrzej do momentu aż zgęstnieje i zdejmij z kuchenki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
error: Zawartość jest chroniona!!