Nalewka z gruszek

Sezon na polskie, pyszne gruszki jest bardzo krótki. Dlatego warto zatrzymać ich wyjątkowy smak na dłużej. Gruszki świetnie sprawdzą się w nalewce. Do jej przygotowania wystarczą owoce, alkohol i cukier. Dodatkowo smak i zapach wzbogaci kilka goździków, które idealnie skomponują się gruszką. 

Wydrukuj

Nalewka z gruszek

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna nalewka.
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2,5kg gruszek
  • 1l spirytusu (u mnie nalewkowy)
  • 1kg cukru
  • 6 goździków
Sposób przygotowania
Gruszki obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Owoce  przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Zamknij szczelnie słój i potrząśnij nim by cukier wymieszał się z gruszkami. Słój pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu przez 3 dni. Codziennie minimum dwa razy wstrząśnij nim by cukier nie osiadał na spodzie. Po 3 dniach dolej do słoja alkohol, dodaj goździki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kolejne 7 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie odcedź owoce. Powstałą nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Butelki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie idealna do picia już po 2 tygodniach od rozlania.

Leave a Reply