Szakszuka wegetariańska z oliwkami i serem feta

Wariacji na temat szakszuki jest tylko ile osób ją przygotowujących. Można do niej dodać ulubione produkty, ulubione przyprawy i podawać z ulubionymi dodatkami. Szakszuka inspirowana kuchnią śródziemnomorską, podana z dodatkiem oliwek oraz sera feta będzie wspaniałą propozycją dla wegetarian jak i smakoszy mięsa, którzy dbają o swoje zdrowie. Piękny zapach, idealny smak sprawia, że szakszuka sprawdzi się na śniadanie, przekąskę oraz kolację. 

Wydrukuj

Szakszuka wegetariańska z oliwkami i serem feta

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
Kolejna wersja śniadaniowego przysmaku.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 jajka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 5 gałązek tymianku
  • garść oliwek czarnych i zielonych
  • 100gr sera feta
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę oczyść i pokrój w dużą kostkę, podsmaż na patelni na oliwie. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszaj. Wbij jajka i smaż pod przykryciem przez około 4 minuty. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż aż nadmiar wody odparuje. Dodaj oliwki, pokruszony ser feta i listki tymianku.

Leave a Reply