Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Te małe pyszności są idealne o każdej porze dnia i nocy. Idealnie słodkie, bogate w zdrowe składniki, są świetną przekąską która eliminuje chęci na coś słodkiego. Dodatek cynamonu oraz gałki muszkatołowej oraz jabłek sprawi, że podczas ich pieczenia powietrze wypełni się słodkim, korzennym aromatem. Świerze, kwaśne jabłka zrównają słodycz suszonych śliwek i miodu. Natomiast migdały i sezam dodadzą owsianym ciasteczkom chrupkości. 

Wydrukuj

Ciasteczka owsiane z jabłkiem

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • DF
Pachnące, chrupiące , zdrowe ciasteczka
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • szklanka płatków owsianych
  • garść suszonych śliwek
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (wcześniej roztopionego i wychłodzonego)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 jabłka
Sposób przygotowania
Suszone śliwki potnij w małą kostkę. Przełóż do miski, dodaj migdały, sezam, płatki owsiane, miód, cynamon, gałkę muszkatołową, wiórki kokosowe oraz jajko i olej kokosowy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj, masa będzie bardzo zwarta i dość kleista. Uformuj z niej małe kulki, rozłóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem. Każdą kulkę rozgnieć na kształt ciasteczka. Zwróć uwagę na to by ciasteczka nie były za blisko siebie by się nie skleiły. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 25 minut - tak by uzyskały złoty kolor.

error: Zawartość jest chroniona!!