Kiszone jabłka

Kiszenie jest tradycyjną czynnością, która pozwala zachować owoce i warzywa na długie miesiące. Kiszeniu poddajemy zazwyczaj kapustę, ogórki, czosnek jednak kiszeniu można poddać też pomidory, cytrynę, jabłka. Ukiszone jabłka mają zaskakujący wytrawny smak, natomiast miód dodaje im nutę słodyczy a plasterki imbiru pikanterii. Kiszone jabłka świetnie sprawdzą się w sałatkach, jako dodatek do mięs, ryby, wędlin i serów. 

Wydrukuj

Kiszone jabłka

napisała:

4,5 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Zaskakujący smak, pyszne jabłka.
Składniki
  • twarde jabłka
  • woda
  • sól
  • miód
  • 3 kawałki cynamonu
  • 5 liści winogrona
  • 5 liści wiśni
  • 4 plasterki imbiru
  • 4 ziarna kardamonu
  • 8 goździków
Sposób przygotowania
Wybierz jabłka zdrowe, bez wad, obić i pęknięć. Jabłka umyj i osusz. Na spód dużego słoja włóż kawałki cynamonu, następnie umieść w nim jabłka przekładając je liśćmi winogrona i wiśni. Dodaj również kilka plastrów imbiru, goździki oraz ziarenka kardamonu. Zagotuj wodę, wystudź ją, następnie rozpuść w niej sól oraz miód w proporcjach: 1 litr wody x 1 łyżka stołowa soli x 2 łyżki miodu. Zimną zalewą zalej jabłka i zamknij szczelnie słój. Pozostaw go w ciepłym miejscu przez około 8 dni następnie wynieś do chłodnej, suchej spiżarni. Jabłka już po 4 dniach będą miały świetny, wytrawno - słodki smak.

Leave a Reply