Ciasto bananowo-dyniowe z mąki kokosowej

Zaskakujący smak i wyśmienity zapach kokosów (dzięki mące kokosowej) i bananów. Pyszne połączenie dyni i bananów z pewnością przywoła uśmiech na wszystkich twarzach. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, łatwe w wykonaniu. Jest wilgotne, zwarte i bardzo sycące. 

 

Wydrukuj

Ciasto bananowo-dyniowe z mąki kokosowej

napisała:

4,3 rating based on 3 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Pachnące kokosem, bardzo wilgotne ciasto.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:70 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 banany
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Dynię potnij na paski, oczyść z pestek. Skórą do dołu ułóż na papierze do pieczenie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Widelcem sprawdź czy dynia jest już miękka. Po upieczeniu wystudź a miąższ za pomocą łyżki oddziel od skóry. Dynię zmiksuj na gładki mus.  Jeśli dynia jest wodnista rozłóż ją na gazie, owiną ją i mocno naciskając odsącz z nadmiaru płynu. Miąższ wyłóż na sitko i pozostaw w lodówce na minimum 1h by odsączyć dokładnie wodę.  Mąkę przesiej, dodaj do niej sodę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon, cukier. 2 banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem, dodaj do nich dyniowy miąższ, jajka, oliwę i wymieszaj dokładnie masę. Do masy dosyp suche składniki, połącz i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatniego banana obierz i potnij w cienkie paski, wyłóż na masę. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50min  - do suchego patyczka.



error: Zawartość jest chroniona!!