Składniki
-
40g swieżych drożdży
-
5 łyżek płynnego miodu
-
400g dyni
-
2 nieduże jabłka
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
szczypta soli
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżki plus 2 szklanki mąki orkiszowej
-
1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania
Dynię potnij na paski, oczyść z pestek. Skórą do dołu ułóż na papierze do pieczenie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Widelcem sprawdź czy dynia jest już miękka. Po upieczeniu wystudź a miąższ za pomocą łyżki oddziel od skóry. Dynię zmiksuj na gładki mus. Jeśli dynia jest wodnista rozłóż ją na gazie, owiną ją i mocno naciskając odsącz z nadmiaru płynu. Miąższ wyłóż na sitko i pozostaw w lodówce na minimum 1h by odsączyć dokładnie wodę. Przygotuj drożdżowy rozczyn: do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki orkiszowej, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia - około 15 minut. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mus dyniowy przełóż do dużej miski, dodaj do niego miód, jabłka, cynamon, gałkę muszkatołową, przesianą mąkę, rozczyn i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lepkie jednak dość zwarte. W razie konieczności dosyp mąki. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw na około 45 minut w suche, ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, nie może być za gorący bo racuchy spalą się z zewnątrz, pozostając nieupieczone w środku. Racuchy nakładaj partiami (około cztery sztuki/w zależności od średnicy patelni) na patelnię za pomocą stołowej łyżki zamoczonej w oleju by ciasto nie przywierało. Smaż racuch około 2 minut z każdej strony tak by miały złoty/brązowy kolor. Podawaj z dżemem z dyni, konfiturą z czarnego bzu, jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.