Ciasto dyniowe z pomarańczą

Jesienny, żółty kolor ciasta przypomina nam o mijającym lecie. Jednak nadchodząca jesień jest bogata w dary natury, które mogą cieszyć nas na tak wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszne, aromatyczne ciasto dyniowe. Piękny kolor z pewnością przyciągnie uwagę, zniewalający zapach skusi aromatem a smak z niczym nie może się równać.  

Wydrukuj

Ciasto dyniowe z pomarańczą

napisała:

4,5 rating based on 12 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Wilgotne, aromatyczne jesienne ciasto.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:40 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g puree z dyni
  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • starty 2cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
Sposób przygotowania
Dynię potnij na paski, oczyść z pestek. Skórą do dołu ułóż na papierze do pieczenie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Widelcem sprawdź czy dynia jest już miękka. Po upieczeniu wystudź a miąższ za pomocą łyżki oddziel od skóry. Dynię zmiksuj na gładki mus.  Jeśli dynia jest wodnista rozłóż ją na gazie, owiną ją i mocno naciskając odsącz z nadmiaru płynu. Miąższ wyłóż na sitko i pozostaw w lodówce na minimum 1h by odsączyć dokładnie wodę.  Mąki przesiej, dodaj do nich proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon oraz sodę. Pomarańczę umyj, obetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Masło przełóż do garnka dodaj do niego sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier i imbir. Podgrzej na małym ogniu aż cukier i masło się rozpuszczą, wystudź. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka dodaj do mąk, wlej do nich wystudzone masło, dyniowe puree, dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj pianę i delikatnie połącz. Przelej ciasto do okrągłej formy, której boki posmarowane są masłem a spód wyłożony papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut i sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Jeśli patyczek będzie suchy ciasto jest upieczone. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Leave a Reply