Ciasteczka owsiane upieczone bez dodatku mąki i cukru są zdrową, fit alternatywą dla wszystkich dbających o sylwetkę. Wyśmienite w smaku, wzbogacone o sezam i siemię lniane są świetną przekąską zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Dodatek suszonych owoców oraz miodu skutecznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego.
Wydrukuj
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
- V
- DF
Zdrowa i słodka przekąska, deser dla fanów owsianych ciasteczek.
Składniki
- szklanka płatków owsianych
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonych moreli
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego (wcześniej roztopionego i wychłodzonego)
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
Sposób przygotowania
Suszone morele oraz żurawinę potnij w małą kostkę. Przełóż je do miski, dodaj do nich siemię lniane, sezam, płatki owsiane, miód oraz jajko i olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, masa będzie bardzo zwarta i dość kleista. Uformuj z niej małe kulki, rozłóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem. Każdą kulkę rozgnieć na kształt ciasteczka. Zwróć uwagę na to by ciasteczka nie były za blisko siebie by się nie skleiły. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 25 minut - tak by uzyskały złoty kolor.