Pyszne jabłkowe placuszki przygotowane z mąki orkiszowej są świetnym śniadaniowym daniem. Użyty w nich jogurt naturalny oraz kefir sprawiają, że placki są delikatne, rozpływają się w ustach. Starte jabłka sprawiają, że środki placuszków są wilgotne i słodko – kwaśne. Mogą być podawane soute, oproszone cukrem pudrem, w towarzystwie dżemu/konfitury lub polane jogurtem lub stropem klonowym.
Wydrukuj
Placki z mąki orkiszowej z jabłkami
Delikatne jabłkowe placki śniadaniowe.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka kefiru 0% tłuszczu
- 1 szklanka jogurt naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 twarde jabłka
- 1 jajko