Placki z mąki orkiszowej z jabłkami

Pyszne jabłkowe placuszki przygotowane z mąki orkiszowej są świetnym śniadaniowym daniem.  Użyty w nich jogurt naturalny oraz kefir sprawiają, że placki są delikatne, rozpływają się w ustach. Starte jabłka sprawiają, że środki placuszków są wilgotne i słodko – kwaśne. Mogą być podawane soute, oproszone cukrem pudrem, w towarzystwie dżemu/konfitury lub polane jogurtem lub stropem klonowym. 

 

Wydrukuj

Placki z mąki orkiszowej z jabłkami

napisała:

4,3 rating based on 3 ratings
Delikatne jabłkowe placki śniadaniowe.
  • Poziom trudności:Łatwy
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka kefiru 0% tłuszczu
  • 1 szklanka jogurt naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 twarde jabłka
  • 1 jajko
Sposób przygotowania
Jabłka umyj i ostrugaj. Następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Mąkę przesiej, dodaj do niej sodę, cukier, sól. Delikatnie wlej kefir i jogurt, dodaj jajko oraz jabłka. Wymieszaj składniki ostrożnie i dokładnie. Masa powinna być gęsta. Odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnie naleśnikową i smaż placki do uzyskania złotego koloru.  Z podanych proporcji wyszło 20 placków o średnicy około 8cm.

Leave a Reply