Muffiny dyniowe

Niestety dynia nie występuje w naszym klimacie przez cały rok. Dlatego warto delektować się nią przez cały sezon jej występowania. Idealna w warzywnych oraz mięsnych gulaszach, świetna w makaronach, tartach. Idealna w formie kotletów. Świetnie sprawdza się również w roli deserowej. Ciasta, muffiny, tarteletki z jej użyciem są wilgotne, mają piękny kolor i przyciągają zapachem. 

Wydrukuj

Muffiny dyniowe

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Wspaniale prezentujące się muffiny.
Składniki
  • około 400g świeżej dyni lub 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (160g)
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (80g)
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
Dynię potnij na paski, oczyść z pestek. Skórą do dołu ułóż na papierze do pieczenie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Widelcem sprawdź czy dynia jest już miękka. Po upieczeniu wystudź a miąższ za pomocą łyżki oddziel od skóry. Jeśli dynia jest wodnista rozłóż ją na gazie, owiną ją i mocno naciskając odsącz z nadmiaru płynu, możesz odsączyć ją również na sitku. Dynię zmiksuj na gładki mus. Do musu dodaj jajka, olej, żurawinę, przesiane mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową oraz cukier i sól. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie na jednolitą masę. Masę przelewaj do papilotek na muffiny wstawionych do formy na muffiny. Wypełnij około 3/4 papilotki - babeczka wyrośnie. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Muffiny podawaj z jogurtem naturalnym lub ulubioną konfiturą.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!