Niestety dynia nie występuje w naszym klimacie przez cały rok. Dlatego warto delektować się nią przez cały sezon jej występowania. Idealna w warzywnych oraz mięsnych gulaszach, świetna w makaronach, tartach. Idealna w formie kotletów. Świetnie sprawdza się również w roli deserowej. Ciasta, muffiny, tarteletki z jej użyciem są wilgotne, mają piękny kolor i przyciągają zapachem.
Wydrukuj
Muffiny dyniowe
- V
- GF
- DF
Wspaniale prezentujące się muffiny.
Składniki
- około 400g świeżej dyni lub 1 szklanka puree z dyni
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (160g)
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej (80g)
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli