Gruszki w zalewie octowej

Najsmaczniejsze, najładniejsze oraz najbardziej wartościowe w składniki odżywcze i witaminy są owoce, spożywane w pełni swojego sezonu. Niestety sezon na polskie gruszki nie trwa zbyt długo. Zatrzymanie ich smaku w słojach pozwoli cieszyć się nimi mroźną zimą oraz deszczową wiosną. Ułatwi przetrwanie lata na ich kolejne pojawienie się w sadach, na bazarkach i ryneczkach. 

 

Wydrukuj

Gruszki w zalewie octowej

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Idealny sposób na zachowanie smaku gruszek na zimę.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • około 3kg twardych gruszek
  • 1l wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 10 goździków
  • 3 kawałki cynamonu
Sposób przygotowania
Gruszki umyj, obierz, podziel na ćwiartki lub ósemki i wytnij gniazda nasienne. Układaj ciasno w wyparzonych, suchych słoikach. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, ocet, goździki, kawałek cynamonu. Zagotuj zalewę. Wyjmij cynamon. Gorącą zalewą wraz z goździkami wypełnij słoiki z gruszkami. Słoiki ostrożnie, szczelnie zakręć. Pasteryzuj ulubionym sposobem. U mnie pasteryzowane na sucho w piekarniku - 130 stopni/40 minut.



Leave a Reply