Najsmaczniejsze, najładniejsze oraz najbardziej wartościowe w składniki odżywcze i witaminy są owoce, spożywane w pełni swojego sezonu. Niestety sezon na polskie gruszki nie trwa zbyt długo. Zatrzymanie ich smaku w słojach pozwoli cieszyć się nimi mroźną zimą oraz deszczową wiosną. Ułatwi przetrwanie lata na ich kolejne pojawienie się w sadach, na bazarkach i ryneczkach.
Wydrukuj
Gruszki w zalewie octowej
- V
- VG
- GF
- DF
Idealny sposób na zachowanie smaku gruszek na zimę.
Składniki
- około 3kg twardych gruszek
- 1l wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 10 goździków
- 3 kawałki cynamonu
Sposób przygotowania
Gruszki umyj, obierz, podziel na ćwiartki lub ósemki i wytnij gniazda nasienne. Układaj ciasno w wyparzonych, suchych słoikach. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, ocet, goździki, kawałek cynamonu. Zagotuj zalewę. Wyjmij cynamon. Gorącą zalewą wraz z goździkami wypełnij słoiki z gruszkami. Słoiki ostrożnie, szczelnie zakręć. Pasteryzuj ulubionym sposobem. U mnie pasteryzowane na sucho w piekarniku - 130 stopni/40 minut.