Fasola szparagowa na zimę

Smaku fasoli nie da się z niczym porównać. Jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Niestety sezon na pyszną fasolę szparagową nie trwa długo. By zatrzymać jej smak na długie miesiące z pomocą idą przetwory. Przygotowanie fasoli szparagowej w solance i zapasteryzowanie jej w słoikach pozwoli nam delektować się nią mimo upływu lata. Tak przygotowana fasola będzie idealnym warzywem do zup, świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, klusek lub jako przekąska podana z podsmażoną bułką tartą. 

 

Wydrukuj

Fasola szparagowa na zimę

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Świetny sposób na zatrzymanie smaku fasoli na jesienne dni.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • fasola szparagowa
  • sól
  • woda
Sposób przygotowania
Fasolę umyj, osusz i odetnij końcówki. Wrzuć na wrzątek z odrobiną soli i gotuj przez około 3 minuty. Ostrożnie odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Zagotuj wodę z solą w proporcjach 1 x 1 -  1 łyżka soli na 1 litr wody. Solankę wystudź.  Zimną fasolę ułóż ciasno w słoikach i zalej zalewą. Słoiki szczelnie zakręć, wstaw do zimnego piekarnia, pozostaw je tam na 40 minut w temperaturze ustawionej na 130 stopni. Po upłynięciu czasu wyłącz piekarnik jednak nie wyjmuj słoików. Po 24h przeprowadź proces pasteryzacji w identyczny sposób co dzień wcześniej. Następnie wyjmij słoiki, wystudź. Przechowuj w zimnym miejscu.

Leave a Reply