Krewetkowe szaszłyki

Krewetki mają poza wybitnym i cenionym smakiem jeszcze mnóstwo właściwości odżywczych. Dodatkowo są bardzo mało kaloryczne, opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz krążenia. Krewetki są idealnym źródłem białka, bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają duże ilości omega-3. Są bardzo wdzięcznym, kuchennym produktem który można podawać w wielu wariacjach. Świetnie sprawdzą są na szaszłyku, w makaronie, sałatce, sosie winnym. Na ostro, wytrawnie, słodko…palce lizać.

Wydrukuj

Krewetkowe szaszłyki

napisała:

4,9 rating based on 7 ratings
Słodko - ostre szaszłyki krewetkowe.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:6 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 20 sztuk świeżych krewetek królewskich
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
Sposób przygotowania
Patyczki namocz w wodzie, minimum godzinę, wyjmij dopiero przed nadziewaniem krewetek. Krewetki obierz z pancerzy, pozostaw ogonki, przetnij delikatnie po zewnętrznej stronie, oczyść i opłucz. Pozostaw do wyschnięcia. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce. Papryczkę posiekaj. Do warzyw dodaj ocet, sosy, sok z limonki i pomarańczy, miód, ocet, posiekaną kolendrę. Wymieszaj składniki i marynatą równomiernie zalej krewetki. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Następnie nadziej krewetki i grilluj w opiekaczu lub na patelni gilowej maksymalnie 3 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką z mango.

Leave a Reply