Krewetki mają poza wybitnym i cenionym smakiem jeszcze mnóstwo właściwości odżywczych. Dodatkowo są bardzo mało kaloryczne, opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają na układ nerwowy oraz krążenia. Krewetki są idealnym źródłem białka, bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają duże ilości omega-3. Są bardzo wdzięcznym, kuchennym produktem który można podawać w wielu wariacjach. Świetnie sprawdzą są na szaszłyku, w makaronie, sałatce, sosie winnym. Na ostro, wytrawnie, słodko…palce lizać.
Wydrukuj
Krewetkowe szaszłyki
Słodko - ostre szaszłyki krewetkowe.
Składniki
- 20 sztuk świeżych krewetek królewskich
- 1 papryczka chilli
- 1/2 pęczka kolendry
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1 pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego