Sałatka z mango

Sprawdzi się idealnie podczas letnich upałów. Zbilansowane smaki: słodycz mango, ostrość czerwonej cebuli i delikatność marchewki połączona z orzeźwiającym smakiem kolendry zadowolą wszystkich smakoszy. Wywodzące się z Indii mango bogate jest w witaminę A, witaminy B. Dodatkowo posiada żelazo, miedź, sód, cynk, fosfor, biało oraz błonnik. Wszystkie te właściwości przyczyniają się do łagodzenia stanów zapalnych, łagodzą ból gardła, obniżają poziom cholesterolu oraz cukru. Ogromnym plusem mango jest jego piękny kolor świetnie komponujący się i wyglądający w sałatkach, dipach, makaronach, na tostach oraz naleśnikach.

Wydrukuj

Sałatka z mango

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Orzeźwiająca, pachnąca, idealnie słodko-ostra sałatka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała sałata masłowa - około 10 liści
  • 1/2 łyżki czarnuszki
  • 1 duża marchewka
  • 1/4 pęczka kolendry
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
Sałatę podziel na liście, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, następnie porozrywaj na mniejsze części. Mango obierz, pokrój na cząstki, marchewkę obierz i zetrzyj na temperówce do warzyw lub zetrzyj za pomocą obieraczki do warzyw, cebulę posiekaj w piórka. Warzywa przełóż do miski. Sok z limonki, miód, ocet, sos ostrygowy dokładnie wymieszaj i polej nim warzywa, posyp czarnuszką. Wszytko dobrze wymieszaj. Podawaj posypane listami kolendry.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!