Makaron z truskawkami

Truskawki są owocem uwielbianym prawdopodobnie przez wszystkich. Słodkie, orzeźwiające, soczyste. Powodują uśmiech na twarzy i radość w oczach. Są idealne surowe, jako konfitura, dżem, syrop. Znajdują zastosowanie w ciastach, deserach, przetworach, sałatkach, jajko dodatek do mięs i zup. Bogate są w witaminę C, żelazo, fosfor, wapń. Posiadają właściwości oczyszczające oraz odtruwające.

Wydrukuj

Makaron z truskawkami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Idealna propozycja letniego lunchu na gorące dnie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 250g ulubionego grubego makaronu
  • 250g truskawek
  • 6 listków mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i podziel na mniejsze części. Dodaj do nich miód i wymieszaj. Makaron ugotuj al dente, odcedź. Wymieszaj z truskawkami. Listki mięty poukładaj jeden na drugim i zwiń w rulon. Następnie posiekaj. Makaron podawaj polany jogurtem naturalnym i posypany miętą.

Leave a Reply