W ostatnim czasie dietetycy i lekarze odradzają kuszenia się na nowalijki. Podobno młode , pierwsze, wiosenne i letnie warzywa nie są najzdrowsze. Wystarczy zatem poczekać odrobinę dłużej by móc cieszyć się wyśmienitym smakiem warzyw, które tak nam brakowało przez dłużą jesień i zimę.
Wydrukuj
Warzywna zupa z makaronem
- V
Pyszna, wiosenna, warzywna zupa.
Składniki
- 1 mała żółta cukinia
- 5 ziemniaków
- garść fasolki szparagowej
- 3 młode marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- kilka liści mięty
- 1/2 pęczka kopru
- 1 biała cebula
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 śmietana 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól/pieprz
- 100g grubego makaronu.
Sposób przygotowania
Bulion przelej do garnka. Warzywa umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do bulionu. Gotuj aż będą miękkie. Śmietanę wymieszaj dobrze z mąką, dodaj do niej odrobinę zupy, ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Przelej do zupy stale mieszając. Dodaj makaron. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z listkami świeżej mięty.