Podroby a w tym wątróbka drobiowa cieszą się ogromną ilością fanów jednak mają również swoich zagorzałych przeciwników. Wątróbka ma bardzo mało kalorii co powinno cieszyć wszystkich dbających o fit posiłki. Bogata jest również w witaminę B, A, żelazo oraz białko. Odpowiednio podana, wzbogacona o świeże dodatki jest pyszną propozycją zarówno śniadaniową jak i obiadową i lunchową.
Wydrukuj
Grzanki z pastą z wątróbki
Uwielbiany lub znienawidzony produkt kuchni polskiej.
Składniki
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 duża biała cebula
- 3 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól/pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka masła
- bagietka
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 8 minut. Odcedź mięso i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę, wystudź. Wątróbkę, jajka oraz cebule połącz i zmiksuj blenderem. Szczypiorek posiekaj. Dodaj majonez, szczypiorek, dopraw i wymieszaj. Bagietkę upiecz w piekarniku lub na patelni, posmaruj pastą posyp pietruszką. Pamiętaj by nie solić wątróbki przed lub w trakcie gotowania, stanie się gorzka i twarda.