Grzanki z boczniakiem



Idealne śniadanie to pyszne śniadanie. A świetnego smaku boczniakom nie można odmówić. Pachną lasem, są bardzo łatwe i nie wymagające w uprawie. Wystarczy zakupić słomiany balot z grzybnią i pozostawić w garażu, piwnicy, ogrodzie lub na balkonie, w zaciemnionym miejscu. Cierpliwie odczekać aż wyrosną a następnie przyrządzać je na dziesiątki sposobów. Poza walorami smakowymi, bogate są w witaminy, sole mineralne, są również źródłem białka. Obniżają cholesterol oraz poziom cukru.

Wydrukuj

Grzanki z boczniakiem

napisała:

5,0 rating based on 3 ratings
  • V
  • GF
Chrupiące grzanki podane z sezonowymi grzybami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 półbagietki
  • 200g boczniaków
  • szczypiorek
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Boczniaki opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i oprósz solą, pozostaw na około godzinę. Bagietki przetnij wzdłuż na pół. Upiecz na patelni gilowej. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do niej pokrojone w plasterki boczniaki i smaż na maśle do uzyskania  złotego koloru. Dodaj śmietanę, posiekany szczypior i starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie składniki aż ser zwiąże całość. Wyłóż na bagietki, posyp szczypiorkiem i serem. Podawaj na ciepło.



Leave a Reply