Idealne śniadanie to pyszne śniadanie. A świetnego smaku boczniakom nie można odmówić. Pachną lasem, są bardzo łatwe i nie wymagające w uprawie. Wystarczy zakupić słomiany balot z grzybnią i pozostawić w garażu, piwnicy, ogrodzie lub na balkonie, w zaciemnionym miejscu. Cierpliwie odczekać aż wyrosną a następnie przyrządzać je na dziesiątki sposobów. Poza walorami smakowymi, bogate są w witaminy, sole mineralne, są również źródłem białka. Obniżają cholesterol oraz poziom cukru.
Wydrukuj
Grzanki z boczniakiem
- V
- GF
Chrupiące grzanki podane z sezonowymi grzybami.
Składniki
- 2 półbagietki
- 200g boczniaków
- szczypiorek
- 1/2 białej cebuli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól/pieprz
Sposób przygotowania
Boczniaki opłucz pod bieżącą wodą. Osusz i oprósz solą, pozostaw na około godzinę. Bagietki przetnij wzdłuż na pół. Upiecz na patelni gilowej. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do niej pokrojone w plasterki boczniaki i smaż na maśle do uzyskania złotego koloru. Dodaj śmietanę, posiekany szczypior i starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie składniki aż ser zwiąże całość. Wyłóż na bagietki, posyp szczypiorkiem i serem. Podawaj na ciepło.