Zupa rybna

Bardzo smaczna, aromatyczna, rozgrzewająca. Dodatek warzyw oraz ryb sprawia że zupa ta jest również bardzo sycąca. Idealna dla wegetarian oraz wszystkich smakoszy ryb. Możliwość używania różnych składników, odmian ryb lub owoców morza sprawia że każdy znajdzie w niej coś ciekawego dla siebie.

Wydrukuj

Zupa rybna

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Wywodząca się z kuchni rosyjskiej wyśmienita zupa rybna.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g ryb(szczupak, okoń, leszcz, sandacz) filetów lub ryb w całości
  • 2 puszki pomidorów pelati bez skórki
  • 2 marchewki
  • biała część pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 bulwa selera
  • około 2l wody lub bulionu warzywnego
  • sól/pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania
Ryby opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść z ości, skóry,płetw.  Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pora pokrój w plasterki, selera, cebulę i ziemniaki w kostkę. Warzywa przełóż do garnka, zalej wodą lub bulionem warzywnym i gotuj. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj pomidory oraz rybę pokrojoną na cząstki. Gotuj na małym ogniu aż ryba zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.

Leave a Reply