Jedna z najpopularniejszych przystawek, przekąsek na spotkaniach urodzinowo/imieninowych lat dziewięćdziesiątych. Swą sławę zdobyły jako idealny dodatek do wódki jednak mają więcej zalet. Podczas długiego gotowania nóżek wieprzowych do wywaru przedostaje się kolagen, zawarty w skórze i chrząstkach. Jest on bardzo potrzebny w naszym organiźmie jednak rzadko do niego dostarczany. Sprzyja on w walce z reumatyzmem, schorzeniami ścięgien, stawów i więzadeł.
Wydrukuj
Zimne nóżki – galart wieprzowy
- GF
- DF
Idealne dla sportowców oraz wszystkich smakoszy wieprzowiny.
Składniki
- 4 krótkie nóżki wieprzowe
- mała bulwa selera
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól/pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe