Zimne nóżki – galart wieprzowy

Jedna z najpopularniejszych przystawek, przekąsek na spotkaniach urodzinowo/imieninowych lat dziewięćdziesiątych. Swą sławę zdobyły jako idealny dodatek do wódki jednak mają więcej zalet. Podczas długiego gotowania nóżek wieprzowych do wywaru przedostaje się kolagen, zawarty w skórze i chrząstkach. Jest on bardzo potrzebny w naszym organiźmie jednak rzadko do niego dostarczany. Sprzyja on w walce z reumatyzmem, schorzeniami ścięgien, stawów i więzadeł.

Wydrukuj

Zimne nóżki – galart wieprzowy

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
  • DF
Idealne dla sportowców oraz wszystkich smakoszy wieprzowiny.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:150 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 krótkie nóżki wieprzowe
  • mała bulwa selera
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól/pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
Sposób przygotowania
Nóżki dobrze umyj, przełóż do miski, zalej wodą i pozostaw na co najmniej 3 godziny, zmieniając wodę w tym czasie minimum 3 razy by oczyścić z krwi. Nóżki odcedź, przełóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe, ziela angielskie, łyżeczkę soli i pieprz. Zalej wodą tak by wystawała około 5 cm ponad mięso. Gotuj przez półtorej godziny na małym ogniu, w razie konieczności dokładnie oczyść z szumowin. Dodaj obrane warzywa i gotuj przez około godzinę. Po ugotowaniu wyjmij delikatnie warzywa, nóżki pozostaw w wywarze aż trochę przestygną. Następnie wyjmij je, obierz z kości, mięso posiekaj a wywar przecedź. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do wywaru. Ugotowaną marchewkę oraz natkę pietruszki posiekaj dodaj do salaterek, na nie nałóż mięso i zalej wywarem. Odstaw do zastygnięcia. Podawaj z cytryną lub octem.

Leave a Reply