Churros

Naszymi, polskimi smakołykami idealnymi i najczęściej jedzonymi w tłusty czwartek są pączki i faworki. Ciekawą alternatywą, która z pewnością sprosta naszym oczekiwaniom będzie podanie w tym dniu churrosów. Churrosy są smakołykiem wywodzącym się z kuchni hiszpańskiej. Hiszpańska tradycja nakazuje delektowanie się nimi w Nowy Rok, jako idealne śniadanie po sylwestrowej nocy.

Wydrukuj

Churros

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Smakołyk kuchni hiszpańskiej, który podbije kubki smakowe również polskich smakoszy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 20g cukru wanilinowego
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 250ml wody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Wodę, sól, cukier, masło włóż do garnka i zagotuj, odczekaj aż masło się roztopi. Dodaj mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką do momentu aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka.  Przełóż masę do  miski, wystudź a następnie miksuj dodając po jednym jajku. Składniki powinny połączyć się na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Do wysokiego garnka wlej olej, podgrzej do temperatury 180 stopni, wyciskaj churrosy bezpośrednio na olej. Długość jest dowolna około 6-10 cm. Churrosy smaż po 2 minuty z każdej strony, następnie wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. Idealnie smakują z sosem czekoladowym z przepisu na gruszki. 

Leave a Reply