Pączki z konfiturą malinową

Pączki, mają tak wiele rodzajów i każdy jest wyśmienity. Pączki różane, pączki z budyniem, pączki z nutellą, pączki z marmoladą, pączki z konfiturą malinową… każdy pyszny, każdy do spróbowania.   Są idealnym przysmakiem na tłusty czwartek i z pewnością można zjeść ich więcej niż jeden, mimo kalorii, bo czy ktoś kiedyś jakąś kalorię widział?

Wydrukuj

Pączki z konfiturą malinową

napisała:

0,0 rating
  • V
Miękkie, puszyste, tradycyjne pączki.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:140 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g mąki pszennej luksusowej
  • 250ml mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 125g cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 40g masła
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
  • konfitura malinowa - opcjonalnie marmolada, dżem, nutella, budyń
  • cukier puder do posypania - opcjonalnie lukier, skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
Podgrzej mleko, wlej je do wysokiego, dużego pojemnika (drożdże będą rosły i mogą wykipieć z pojemnika), dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj następnie pojemnik wstaw do miski wypełnionej gorącą wodą na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do wystygnięcia. Żółtka, jajko i cukier ubij mikserem na puszystą pianę. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn oraz pianę. Składniki wymieszaj i przez 15 minut wyrabiaj ciasto. Na koniec dodaj masło i spirytus i znowu wyrabiaj je do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno odklejać się od rąk. Gdy będzie za rzadkie dodaj mąkę, gdyby było za gęste dodaj mleko.  Wyjmij ciasto z miski, oprósz je mąką, z powrotem włóż w nie ciasto, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat kuchenny lub stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj je przez 2 minuty a następnie dłońmi ostrożnie rozciągnij je na grubość 2 cm. Szklanką wycinaj krążki a następnie w dłoni formuj je na kształt kulki. Kulki ułóż na blasze obsypanej mąką i pozostaw na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. W dużym garnku powolnie rozgrzej olej. Zrób test oleju: końcówkę drewnianej łyżki zamocz w oleju, gdy dookoła pojawią się pęcherzyki powietrza olej będzie gotowy. Ostrożnie wkładaj pączki do oleju i smaż przez około 2 minuty z każdej strony na słoto-brązowy kolor. Pączki wyjmuj z garnka za pomocą metalowej cedzakowej łyżki i układaj na talerzu okrytym ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju. Wystudzone pączki za pomocą rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nadziewaj konfiturą. Podawaj polane lukrem, posypane cukrem pudrem, skórką pomarańczową lub saute.  

Leave a Reply