Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest słodkim, aromatycznym ciastem przypominającym chleb. Wywodzi się z kuchni amerykańskiej gdzie podawany był jako dodatek do śniadania. W Polsce zdobył uznanie jako pyszny deser. Modyfikowanie tego ciasta jest bardzo indywidualne i dowolne: można dodać do niego orzechy, migdały, żurawinę i wszystkie ulubione dodatki jakimi się lubimy delektować.

Wydrukuj

Chlebek bananowy

napisała:

4,0 rating based on 4 ratings
Bardzo aromatyczne ciasto, łatwe i szybkie w wykonaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Banany obierz ze skórki i rozetrzyj w misce widelcem. Dodaj cukier, jajka oraz olej, wymieszaj. Dosyp przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj na jednolitą masę.  Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do piecza. Piecz przez 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wystudź, podawaj posypane cukrem pudrem.

error: Zawartość jest chroniona!!