Makaron z dynią i czerwonym szczawiem

Sezon na dynię trzeba wykorzystać do ostatniej dyniowej pestki. Dlatego połączenie dyni z makaron oraz sosem śmietanowym z gałką muszkatołową będzie świetną propozycją lunchowo – obiadową. Danie zaskoczy nie tylko wyśmienitym smakiem ale również pięknym wyglądem i apetycznym zapachem.

Wydrukuj

Makaron z dynią i czerwonym szczawiem

napisała:

0,0 rating
  • V
Pyszny włoski makaron połączony z delikatnie słodką dynią oraz kwaśnym czerwonym szczawiem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g grubego makaronu
  • 500g dyni
  • kilkanaście liści czerwonego szczawiu
  • 200ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente. Dynie obierz ze skóry, miąższu z pestkami i pokrój w kostkę. Podsmaż ją na maśle uważając by się nie rozgotowała. Dopraw solą i pieprzem. Liście szczawiu umyj i osusz. Śmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Ciepły makaron wymieszaj z sosem oraz dynią. Podawaj ze świeżymi liśćmi szczawiu.

Leave a Reply