Kruche ciasto z jabłkami

Sezon na jabłka prosto z sadów w pełni. Można z nich przyrządzić pyszne konfitury, dżemy, kompoty oraz ciasta. Kruche, aromatyczne, wyjątkowo pyszne oraz proste w wykonaniu ciasto z jabłkami zadowoli wszystkich smakoszy.

Wydrukuj

Kruche ciasto z jabłkami

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250g masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
Sposób przygotowania
Mąkę, cukry i proszek do pieczenia przesyp do miski, dodaj posiekane masło i jajko. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i podziel na dwie części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do nich sok z cytryny. Odstaw na 15 minut, odciśnij nadmiar soku. Do jabłek dodaj cynamon i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij jedną część ciasta i wyklej nim spód tortownicy, na niego wyłóż jabłka. Pozostałą część ciast zetrzyj na jabłka na tarce o dużych oczkach, rozłóż ciasto równomiernie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 min. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!