Krem z kurek

Kurki to jedne z najsmaczniejszych lecz wciąż niedocenionych grzybów. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się w sosach, zupach, zapiekankach i jako dodatek do naleśników.

Wydrukuj

Krem z kurek

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • DF
Kurki to wciąż niedocenione grzyby. Rozkoszuj się ich smakiem w pysznym kremie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 duże ziemniaki
  • ½ kg kurek
  • 800 ml warzywnego bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała cebula
  • płatki suszonej chilli
  • kilka kromek pieczywa
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Kurki umyj i pozostaw do wysuszenia. Obierz ziemniaki, pokrój je w plasterki i ugotuj. Na patelni rozpuść masło, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i dodaj kurki, posól. Gdy grzyby i cebula się zarumienią przełóż je do garnka i zalej bulionem. Gotuj aż grzyby staną się miękkie. Dodaj odcedzone ziemniaki i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw i zagotuj. Z pieczywa przygotuj grzanki które będą podawane razem z kremem.

Leave a Reply