Mango lassi

Mango lassi czyli jogurtowy koktajl wywodzący się z Indii. Tradycyjne lassi to napój na bazie jogurtu, przypraw i wody. W oryginalnej wersji jest to napój słony, który spożywany jest w upalne dni w celu ochłodzenia organizmu. Najpopularniejszą odmianą tego napoju jest mango lassi, które przyrządzone jest z dojrzałych owoców mango. Lasii może być modyfikowane – truskawkowe, czereśniowe, cytrynowe – oraz wzbogacane o przyprawy takie jak chilli, kardamon, imbir.

Wydrukuj

Mango lassi

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Orzeźwiający, pachnący i w pięknym kolorze koktajl.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 dojrzałe mango
  • 100ml wody
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • szczypta kardamonu
  • miód - opcjonalnie
Sposób przygotowania
Mango obierz, oddziel od pestki i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż je do blendera, dodaj jogurt, wodę oraz kardamon. Zmiksuj na jednolity koktajl. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj więcej wody. Jeśli będzie zbyt kwaśne lub wolisz słodkie koktajle dosłódź miodem. Pozostaw w lodówce na minimum 30 minut do schłodzenia.

Leave a Reply