Grillowane szparagi z jajkiem sadzonym

Szparagi oprócz wyjątkowego smaku bogate są w mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Bogate są w witaminy oraz minerały. Pomagają w walce z otyłością, zapobiegają pojawieniu się nowotworów. Dodatkowo uznawane są w wielu kulturach za afrodyzjaki. Można je grillować, smażyć, gotować i piec. Przygotowane z nich sałatki, zapiekanki oraz zupy z pewnością zdobędą fanów.

Wydrukuj

Grillowane szparagi z jajkiem sadzonym

napisała:

4,7 rating based on 3 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Smaczne i bardzo zdrowe śniadanie, idealne na leniwe weekendy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • pęczek zielonych szparagów
  • 8 jajek
  • sól/pieprz
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końcówki. Następnie przełóż na talerz, skrop oliwą z oliwek i oprósz solą. Patelnię grillową mocno rozgrzej a następnie wyłóż na nią szparagi. Grilluj około 10 minut obracając co jakiś czas. Jajka usmaż i dopraw sola i pieprzem.

Leave a Reply