Focaccia z rozmarynem

Focaccia czyli płaski placek z drożdży, mąki, wody, oliwy oraz dodatków wywodzi się z kuchni włoskiej. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga trudno dostępnych składników. Ten drożdżowy placek idealnie sprawdzi się jako przekąska, przystawka ale również jako cieple , smaczne śniadanie. Mnogość dodatków jakie można na niej umieścić np. rozmaryn, sól morska, suszone lub świeże pomidory, papryka, oliwki itp zaskoczy nawet najwybredniejszych smakoszy.

Wydrukuj

Focaccia z rozmarynem

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • DF
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:8
Składniki
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże gałązki rozmarynu
  • sól morksa
  • 25g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 300g mąki pszennej
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszaj z cukrem oraz wodą. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upłynięciu czasu do rozczynu dodaj sól, mąkę oraz olej, wymieszaj składniki a następnie dłońmi wyrabiaj ciasto przez około 8 minut. Focaccię możesz upiec na kamieniu do pizzy, formie do ciast lub tart lub na płytach z piekarnika. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia, uformuj na wybrany przez siebie kształt - prostokąt, kwadrat, koło i posyp listkami rozmarynu. Następnie rozmaryn powgniataj w ciasto palcami. Focaccię oprósz solą morską. Piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 40 stopni, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz focaccię do zbrązowienia. Podawaj ciepłą, prosto z piekarnika lub po wystygnięciu.

Leave a Reply