Leniwe

Polskie tradycyjne danie, idealne na obiad jak i lunch. Delikatne kluseczki przygotowane z półtłustego twarogu z pewnością staną się ulubionym daniem dorosłych jak i dzieci.

Wydrukuj

Leniwe

napisała:

0,0 rating
  • V
Polskie tradycyjne danie, idealne na obiad jak i lunch.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • ½ kg półtłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • sezonowe owoce
Sposób przygotowania
Zmiel ser. Utrzyj żółtka z masłem a następnie z serem. Dołóż przesianą mąkę, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Z białek ubij sztywną piane, dodaj do masy i delikatnie połącz. Ciasto będzie bardzo lepkie dlatego kluski formuj za pomocą dwóch łyżek. Wrzucaj leniwe na wrzątek i gotuj od momentu wypłynięcia ok. 3-5 min. Podawaj z owocami, jogurtem lub dżemem.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!