Panierowane smażone boczniaki

Boczniaki są grzybami, które podbijają serca smakoszy. Stają się coraz łatwiej dostępne, można je kupić w supermarketach, na targach, ryneczkach. W łatwy sposób można je również wyhodować w przydomowym ogrodzie lub na balkonie.

Wydrukuj

Panierowane smażone boczniaki

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Boczniaki są pysznym grzybem, który w kuchni ma wiele zastosowań.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • boczniaki
  • bułka tarta
  • jajka
  • sól
  • oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Boczniaki oczyść, odetnij twarde końcówki oraz przemyj pod bieżącą zimną wodą. Rozłóż na desce kuchennej i z każdej strony oprósz solą. Pozostaw na minimum 5 godzin by sól zmiękczyła grzyby. Jajka rozbełtaj, maczaj w nich boczniaki a następnie panieruj bułką tartą. Smaż na mocno rozgrzanej oliwie do momentu uzyskania złotego/brązowego koloru.

Leave a Reply