Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez znaleźć można w każdym parku, rośnie przy polnych drogach, zaroślach. Jego kwiaty są delikatne, o specyficznym zapachu. Napary i syropy z kwiatów czarnego bzu działają antywirusowo. Łagodzą bóle głowy, przyśpieszają przemianę materii. Łagodzą stany zapalne oraz wzmacniają naszą odporność.

Wydrukuj

Syrop z kwiatów czarnego bzu

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Idealny jako dodatek do wody z miętą i cytryną. Świetny w naparze z czarnej herbaty.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 25 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • sok z 4 cytryn
  • 2 litry wody
  • 1,5 kg cukru
Sposób przygotowania
Kwiaty czarnego bzu zbieraj w słoneczne dni z dala od dróg i zanieczyszczonych miejsc. Staraj się nie trząść kwiatami by nie stracić drogocennego pyłku. Baldachy kwiatów po zebraniu połóż na białej kuchennej ściereczce lub białych kartkach papieru. Pozostaw je na około 20 minut (w tym czasie wszystkie owady opuszczą kwiaty) Następnie oderwij kwiaty od najgrubszych gałązek i przełóż je do duże miski. Baldachy zalej wrzątkiem i pozostaw na całą noc. Następnie delikatnie przecedź je przez sitko o drobnych oczkach. Kwiaty wyrzuć, do wody dodaj cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Syrop podgrzej jednak nie doprowadzaj do zagotowania. Następnie gorący przelej do wyparzonych, suchych słoiczków lub butelek i szczelnie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem i pozostaw tak do wystygnięcia. Nie wymagają pasteryzacji. Syrop będzie w kolorze żółtym i będzie lekko mętny. Podawaj go rozcieńczonego w wodzie.

Leave a Reply