Bazyliowe pesto wywodzi się z kuchni włoskiej. Tradycyjny przepis oparty jest na listkach bazylii, parmezanie, orzeszkach pinii oraz dobrej oliwie i przyprawach. Pesto jest bardzo wdzięcznym dipem w których składniki można dowolnie dobierać. Bardzo smaczne jest również pesto z zielonej pietruszki, pesto z rukoli, pesto z orzechami nerkowca, pesto z pokrzywy. Dip ten świetnie sprawdzi się w połączeniu z grubymi makaronami, jako dodatek do kopytek i klusek, idealne jest w połączeniu z wędzonymi rybami, wędlinami oraz jako pasta kanapkowa.
Wydrukuj
Bazyliowe pesto
- V
- GF
- DF
Pesto jest bardzo wdzięcznym dipem w których składniki można dowolnie dobierać.
Składniki
- 2 garści bazylii - około 30 listków
- ząbek czosnku
- sól/pieprz
- 30g orzeszków pinii
- 80ml oliwy
- 10g startego parmezanu