Sałatka warzywna – tradycyjna

Tradycyjna, polska, warzywna sałatka. Idealna na święta Wielkanocne lub Bożonarodzeniowe. Świetnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi, szybki lunch lub przystawka. Smaczna przekąska, odpowiednia na każdą okazję. Przez wszystkich lubiane warzywa: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki połączone z chrupkością jabłek, ostrością pora i cebuli oraz kwaśnością ogórków są idealnym połączeniem. W tradycyjnej wersji, warzywa połączone są ze sobą majonezem natomiast wszyscy fani żywności fit produkt ten mogą zastąpić jogurtem naturalnym.

Wydrukuj

Sałatka warzywna – tradycyjna

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Tradycyjna, polska, warzywna sałatka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:40 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:10
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 4 ziemniaki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 5 ogórków kwaszonych
  • 4 płaty marynowanej papryki
  • 10 jajek
  • sól/pieprz
  • majonez/jogurt naturalny
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka zielonego groszku
Sposób przygotowania
Warzywa obierz, jajka sparz gorącą wodą. Marchew, ziemniaki, selera, pietruszkę i jajka włóż do garnka, zalej wodą, osól i ugotuj, następnie wystudź. Groszek oraz kukurydzę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Marynowaną paprykę, cebulę, jabłka, ogórki pokrój w kostkę. To samo zrób z ugotowanymi wcześniej warzywami i jajkami  obranymi ze skorupek. Składniki przełóż do miski, dodaj majonez lub jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj, dopraw.

Leave a Reply