Zupa koperkowa

Tradycyjna, polska zupa. Najlepiej smakuje gdy jest przygotowana z młodego, aromatycznego kopru. Dodatkowo koper bogaty jest w witaminę A i C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, mangan, wapń, proteiny i wiele, wiele innych. Dlatego warto często spożywać go nie tylko przetworzonego ale również na surowo.

Wydrukuj

Zupa koperkowa

napisała:

0,0 rating
Tradycyjna, polska zupa. Najlepiej smakuje gdy jest przygotowana z młodego, aromatycznego kopru.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ bulwy selera
  • 2 liście pora
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1 pęczek kopru
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szklanki śmietany do zup
  • sól/pieprz
  • 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i przepłucz. Ugotuj w osolonej wodzie. Warzywa obierz, przepłucz, włóż do garnka, dodaj umyte skrzydełka, posól i popieprz. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodaj posiekany koper. Śmietanę wymieszaj z mąką. Dodaj kilka łyżek ciepłego bulionu, dokładnie wymieszaj. Wlej całość do zupy, zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj z wcześniej ugotowanymi ziemniakami i ugotowanym na twardo jajkiem.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!