Muszle faszerowane szpinakiem i wędzoną makrelą

Efektownie wyglądające danie. Idealne na szybki lunch lub obiad. Smaczny włoski makaron wypełniony rybnym farszem. Szpinak dodaje świeżości i delikatności a beszamelowy sos uzupełnia całość dania.

Wydrukuj

Muszle faszerowane szpinakiem i wędzoną makrelą

napisała:

0,0 rating
  • V
Efektownie wyglądające danie. Idealne na szybki lunch lub obiad.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • duże makaronowe muszle
  • 1 cebula
  • 1 nieduża wędzona makrela
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 zielone liście pora
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Wyjmij i ułóż jedną muszelkę obok drugiej w naczyniu do zapiekania. Cebulę i pora posiekaj, podsmaż i wystudź. Makrele oczyść ze skóry, łba, płetw i ości. Rozdrobnij widelcem i dodaj do cebuli i pora. Szpinak umyj, posiekaj na mniejsze części, wrzuć na minutę do gotującej się, osolonej wody. Podgotuj , odcedź i przelej zimną wodą, odsącz go i dodaj do ryby i cebuli. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaronowe muszle uzupełnij farszem, polej sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 20 minut.

Leave a Reply