Jajka w koszulkach na grzance z boczkiem

Smaczne i imponująco wyglądające śniadanie. Przygotowanie jajka w koszulce nie należy do łatwych jednak praktyka czyni mistrza. Delikatność i ostrożność w przygotowaniu oraz odpowiednia technika pozwolą przyrządzić wyjątkowy posiłek. 

Wydrukuj

Jajka w koszulkach na grzance z boczkiem

napisała:

4,5 rating based on 2 ratings
  • V
Smaczne i imponująco wyglądające śniadanie
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 bułki
  • 4 jajka
  • 4 plastry boczku
  • majonez
  • woda do gotowania jajek 2 litry
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Bułki przekrój na pół i podpiecz wewnętrzną stroną na suchej patelni. W garnku zagotuj wodę z octem. Jajka rozbij pojedynczo do miseczek. Zmniejsz ogień pod garnkiem – woda powinna się delikatnie gotować, nie może bulgotać. Za pomocą dużej łyżki zrób wir w garnku, gdy trochę osłabnie powoli wlej do niego jajko. Żółtko powinno być otoczone przez białko. Jeśli za pomocą wiru nie udało się tego osiągnąć, użyj łyżki i nią nałóż białko na żółtko. Gotuj do momentu aż białko się zetnie około 4 minuty. Wtedy delikatnie wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej, zrób to bardzo ostrożnie by nie przerwać białka. Boczek podsmaż na suchej patelni. Ciepłe bułki posmaruj majonezem, połóż na nie boczek a następnie jajko. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubioną sałatką.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!