Marynowany seler

Marynowany seler jest idealny do sałatek i surówek. Wykopane przed zimą, selerowe bulwy z warzywniaka, nie mogą się zmarnować. Niestety nie da się ich przechowywać na stałe w lodówce, marynowanie jest bardzo dobrym sposobem na zachowanie ich smaku na zimę.

Wydrukuj

Marynowany seler

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Marynowany seler jest idealny do sałatek i surówek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 6 dużych bulw selera
  • Zalewa:
  • 1 ½ l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
Sposób przygotowania
Selery obierz i zetrzyj na tarce. Połącz składniki zalewy i zagotuj ją. Do wrzącej zalewy dodaj starte selery. Gotuj przez około 5 minut. Odcedź, nie wylewaj jednak zalewy. Selera przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Do każdego słoika dolej około 2 łyżki zalewy. Słoiki zakręć szczelnie i pasteryzuj zgodnie z ulubionym sposobem. U mnie pasteryzowane na sucho w piekarniku.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!