Sernik z borówką amerykańską i czerwoną porzeczką

Owocowy, delikatny i bardzo smaczny sernik. Do sernika można użyć ulubionych owoców. Dobrze sprawdzą się jagody, truskawki, maliny, agrest, brzoskwinie i morele.

Wydrukuj

Sernik z borówką amerykańską i czerwoną porzeczką

napisała:

0,0 rating
  • V
Owocowy, delikatny i bardzo smaczny sernik.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:65 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Na spód:
  • 100g mąki pszennej
  • 70g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • Masa serowa:
  • 250g serka mascarpone
  • 500g sera twarogowego sernikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 krople ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 300g borówki amerykańskiej
  • 150g czerwonej porzeczki
  • listki melisy bądź mięty do ozdoby
Sposób przygotowania
Tortownicę o średnicy 22-26cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Do miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, cukier. Dodaj posiekane zimne masło, połącz składniki. Do otrzymanej kruszonki dodaj żółtko i zagnieć szybko jednolite ciasto. Przełóż ciasto na tortownice i wylep nim spód oraz boki na wysokość 1 cm. Włóż tortownicę do piekarnika i piecz spód przez około 20min. Pod koniec pieczenia spodu w misce zmiksuj twaróg, serek mascarpone, budyń oraz cukry. Po połączeniu się składników dodaj ekstrakt waniliowy oraz jajko. Zmiksuj ponownie. Na upieczony spód przełóż masę serową. Na górę równomiernie rozłóż ¾ owoców. Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok. 40-50min. Wyłącz piekarnik otwórz drzwiczki jednak zostaw w nim ciasto jeszcze na ok.5 min. Po upieczeniu dobrze wystudź sernik. Nałóż na górę pozostałe owoce. Udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy.

error: Zawartość jest chroniona!!