Krupnik

Tradycyjna zupa której smak każdy pamięta. Połączenie bulionu, ziół i warzyw, drobiu oraz kasz jest gwarantem smacznej i sycącej zupy.

Wydrukuj

Krupnik

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Tradycyjna zupa której smak każdy pamięta.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:65 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 litry wody
  • 2 udka kurczaka
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 łyżka ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 korzenia selera
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 pęczku lubczyku lub natki pietruszki
  • sól/pieprz
  • szczypta kurkumy do wzmocnienia koloru
Sposób przygotowania
Opłucz mięso w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Kaszę i ryż wsyp do małej miseczki a następnie zalej wodą. Wymieszaj, wylej wodę a składniki dołóż do mięsa. Zalej wszystko wodą, dodaj sól. Doprowadź wodę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 45min. Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyjmij z zupy mięso, dodaj starte warzywa oraz cebulę w całości. Gotuj przez następne ok. 15 min. Po upływie czasu dodaj do zupy obrane z kości i posiekane mięso. Dopraw zupę pieprzem. Jeżeli chcesz by zupa miała ładny żółty kolor dodaj szczyptę kurkumy. Gotuj przez ok. 5 min. Po ugotowaniu dodaj do zupy ugotowane i odcedzone ziemniaki. Podawaj z listkami świeżego lubczyku lub pietruszki.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!