Rabarbarowo-agrestowe ciasto z kruszonką

Kruszonkę lubi każdy, podana z rabarbarem i agrestem stanowi idealne połączenie. Przy wyborze rabarbaru należy zwrócić uwagę na jego smak. Im warzywo jest bardziej czerwone tym jest słodsze.

Wydrukuj

Rabarbarowo-agrestowe ciasto z kruszonką

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Kruszonkę lubi każdy, podana z rabarbarem i agrestem stanowi idealne połączenie.
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:8
Składniki
  • Kruszonka:
  • 100g cukru
  • 90g masła
  • 150g mąki
  • Ciasto:
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 250g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • garść agrestu
Sposób przygotowania
Obierz i umyj rabarbar a następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Umyj agrest i pozostaw do wyschnięcia. Tortownicę o średnicy 22-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W wysokim garnku rozpuść masło, dodaj do niego cukier a po rozpuszczeniu mąkę. Wymieszaj produkty aż powstanie kruszonka. Przesyp ją do miski i pozostaw do wystygnięcia. W dużej misce ubij masło z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta i jednolita dodawaj pojedynczo jajka, wciąż mieszając, na koniec mąka. Gdy produkty się połączą przełóż ciasto do tortownicy. Na ciasto rozłóż rabarbar i agrest a następnie posyp kruszonką. Piecz przez około godzinę. Sprawdzaj za pomocą patyczka czy ciasto jest już gotowe. Przebij nim ciasto do samego dna i wyjmij, jeśli będzie suchy i ciasto nie będzie się do niego przyklejało możesz spokojnie wyjąć je z piekarnika. Po wystygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem.

Leave a Reply