Pieczona dynia

Mój ulubiony przepis na przygotowanie dyni. Po pieczeniu staje się aromatyczna, delikatnie słodka i pełna smaków. Jest idealna do sałatek, tart oraz zup. Podana z sosem jest świetną przekąską.

Wydrukuj

Pieczona dynia

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Aromatyczna dynia, idealna do sałatek, tart oraz zup.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1/2kg obranej, oczyszczonej i pokrojonej dyni
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Dynię przełóż do miski, polej oliwą dodaj gałkę muszkatołową, paprykę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na brytfannę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 20 min. Po 20 minutach sprawdź czy dynia zmiękła. W razie konieczności piecz jeszcze maksymalnie 10 minut.

 

Leave a Reply