Mój ulubiony przepis na przygotowanie dyni. Po pieczeniu staje się aromatyczna, delikatnie słodka i pełna smaków. Jest idealna do sałatek, tart oraz zup. Podana z sosem jest świetną przekąską.
Wydrukuj
Pieczona dynia
- V
- VG
- GF
- DF
Aromatyczna dynia, idealna do sałatek, tart oraz zup.
Składniki
- 1/2kg obranej, oczyszczonej i pokrojonej dyni
- oliwa
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Dynię przełóż do miski, polej oliwą dodaj gałkę muszkatołową, paprykę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na brytfannę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 20 min. Po 20 minutach sprawdź czy dynia zmiękła. W razie konieczności piecz jeszcze maksymalnie 10 minut.