Knedle ze śliwkami

Wykorzystując sezonowe śliwki knedle nabiorą wyśmienitego smaku. Wystarczy przygotować je w odpowiedni sposób, dodać odrobinę przypraw i zamienić w smaczne i pięknie wyglądające danie.

Wydrukuj

Knedle ze śliwkami

napisała:

0,0 rating
  • V
Wykorzystując sezonowe śliwki knedle nabiorą wyśmienitego smaku.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:40 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 600 g śliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 100ml śmietany 18 % lub 12%
  • 5 łyżek masła
  • kilka śliwek i listków melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Umyj śliwki, usuń pestki i odstaw do przeschnięcia. Obierz ziemniaki, ugotuj w lekko osolonej wodzie a następnie odcedź, zgnieć i pozostaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dosyp przesiane mąki, dołóż jajka oraz sól. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Podziel ciasto na części i z każdej uformuj wałeczki. Spłaszcz je a następnie potnij na ok. 5 cm kawałki. Każdy kawałek rozciągnij w dłoniach w środek włóż śliwkę, dobrze zaklej i uformuj równą kulkę. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Knedle wrzucaj partiami na wrzątek. Gotuj ok. 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch. Bułkę tartą podsmaż na patelni następnie dodaj masło i wymieszaj. Wyłów z garnka knedle za pomocą łyżki cedzakowej. Ułóż kilka sztuk na talerzu. Polej bułką tartą, dodaj kilka kleksów śmietany, posyp cukrem oraz udekoruj listkiem melisy i świeżym owocem.

Leave a Reply